Trávicí systém

Náš úžasný trávicí systém – v kostce

Abyste lépe porozuměli trávicím potížím, je dobré znát pár základních faktů. Trávení začíná vaším prvním soustem. Potrava musí být zpracována a transportována trávicím traktem, který můžeme přirovnat k souvislé, duté trubici o délce 9 až 10 metrů, přes mnoho „zastávek“ uvnitř našeho těla, aby se mohla rozložit na živiny a energii. Každá stanice má svoji speciální roli, kterou hraje v našem trávení. Celý proces trávení trvá v průměru 24-72 hodin,  délku trávení pochopitelně ovlivňuje množství, druh a složení přijímané potravy.

Trávicí systém člověka

Ústa

Potraviny se při mechanickém žvýkání rozkládají na kousky a spojují se se slinami, to usnadňuje polykání a další trávení. Žvýkání také stimuluje tvorbu slin, které jsou nezbytné pro dobré trávení. Sliny obsahují trávicí enzym amylázu, který má na starosti štěpení sacharidů. Ujistěte se tedy, že jídlo důkladně žvýkáte, zlepší se vám trávení.

Jícen

Dutá trubice, která transportuje potravu a tekutiny z úst do žaludku.

Žaludek

Žaludek produkuje kyselou žaludeční šťávu, která obsahuje trávicí enzymy a která mění natrávenou potravu na kaši, pro snadnější transport zažívacím traktem. Kromě toho hraje žaludek důležitou roli při ochraně těla před patogeny přijatými potravou nebo vodou. Jídlo obvykle tráví v žaludku 2-4 hodiny.

Játra

Produkují žluč, která je důležitá pro trávení a rozklad tuků v potravě. Dále ukládají do zásoby cukry, tuky a vitamíny a hlavně eliminují tělu škodlivé látky z krve.

Žlučník

Malý dutý orgán, kde se žluč z jater koncentruje a skladuje, než se uvolní do střeva.

Slinivka břišní

Produkuje pankreatickou šťávu, která je směsí trávicích enzymů. Uvolňuje se do střeva, kde tlumí žaludeční kyselinu a štěpí bílkoviny, tuky a sacharidy. Slinivka produkuje také inzulín, hormon, který umožňuje vašemu tělu využívat cukr.

Tenké střevo

Tenké střevo je místem intenzivního trávení, kde se pomocí trávicích enzymů žlučníku a slinivky břišní štěpí jednotlivé živiny z potravy (bílkoviny, tuky, sacharidy). Voda a rozštěpené živiny přechází do krevního oběhu.

Tlusté střevo

Zde se vstřebává voda a minerální látky. Nevyužité zbytky potravy jsou transportovány do konečníku a vyloučeny řitním otvorem. Tlusté střevo je domovem střevní mikroflóry, které se také říká střevní mikrobiom a je nezbytná pro celkové zdraví organismu.

Správná rovnováha pohybů

Náš trávicí trakt je vystlán tenkými vrstvami svalů, které se stahují v rytmických vlnách. Výsledný pohyb se nazývá peristaltika a umožňuje posunovat potravu a tekutiny dopředu. Termín střevní motilita se používá k popisu toho, jak dobře tento svalový transport funguje.

Pokud je střevní motilita snížena, dochází k zácpě, a pokud je zvýšená, může být výsledkem průjem. Normálně na tento proces nemusíme vůbec myslet a tyto jemné kontrakce ani necítíme. Ale tento harmonicky koordinovaný sled pohybů je často narušen v důsledku  funkční gastrointestinální poruchy, což může vést k bolestem břicha a mírným křečím.

Žena se drží za břicho

Funkční trávicí poruchy může být obtížné diagnostikovat, protože není vždy snadné přesně určit příznaky.

Žena ukazuje palce nahoru

Zažívací potíže jsou častým problémem, který může postihnout každého z nás. Je důležité vždy pečovat o zdraví našeho trávicího systému. Jak je můžeme zmírnit?

stomach

Zdravá střeva jsou základem nejen pro celkovou tělesnou pohodu.