
Jste to, co jíte – vyvážená strava jako základ zdravého zažívání
Jste to, co jíte, a to je opravdu pravda.
Strava může ovlivnit mnoho aspektů vašeho zdraví a má také obrovský vliv na skladbu střevní mikroflóry. Krom stravy ovlivňuje střevní mikrobiom také životní styl a různé stravovací návyky. Pestrá a vyvážená strava je jedním z nejdůležitějších faktorů. A není důležitý jen druh jídla – počítá se i to, jak ho připravíte!
Například častá konzumace průmyslově připravených polotovarů s přidanými cukry a solí, může narušit mikrobiální rovnováhu ve střevech a je spojována s gastrointestinálními potížemi i se závažnějšími poruchami, jako je obezita, cukrovka a srdeční choroby.
"Vaše tělo je chrám, ale pouze pokud s ním tak zacházíte." Astrid Alaudová
Dobré jídlo je dobrý základ pro vaše střeva
Jíst zdravě a krmit dobře své „mikrobiální přátele“ není těžké – a navíc je to opravdu chutné! Vše, co opravdu potřebujete, je dodržovat několik jednoduchých pravidel, jako například:

1. Vyberte si stravu bohatou na vlákninu
Vláknina v potravě je z velké části nestravitelná a neobsahuje prakticky žádné kalorie ale slouží jako cenná výživa pro mikroorganismy ve střevě. Vzhledem k tomu, že vláknina se nachází pouze v rostlinných potravinách, váš denní jídelníček by měl obsahovat zeleninu, ovoce a celozrnné výrobky.

2. Vyzkoušejte fermentované potraviny
Fermentované potraviny, jako je nakládané zelí, jogurt nebo kefír, jsou vynikajícím zdrojem bakterií mléčného kvašení, a proto jsou zvláště prospěšné pro střeva.

3. Udělejte si z vody svůj oblíbený nápoj
Vypijte alespoň 1,5 litru denně. Voda a další tekutiny pomáhají rozkládat potravu a změkčovat stolici, což může pomoci předcházet zácpě. Mezi vhodné nápoje patří voda, neslazený čaj a silně ředěné zeleninové a ovocné šťávy.

4. Na rozmanitosti záleží
Pestrá, rozmanitá a vyvážená strava je složena z potravin, které podpoří zdravou a stabilní střevní mikroflóru. Vyvážená strava tělu poskytuje všechny potřebné živiny v správném poměru. Zahrnuje pestrý výběr potravin z různých skupin, jako jsou obiloviny, ovoce, zelenina, bílkoviny (např. maso, ryby, luštěniny), mléčné výrobky a zdravé tuky. Klíčem je vyhýbat se nadměrnému příjmu cukrů, soli a nezdravých tuků a dbát na dostatečný přísun vlákniny, vitamínů a minerálů. K dochucení pokrmů používejte bylinky a koření – to dodá vašim pokrmům rozmanitost a navíc povzbudí trávení.

5. Na jídlo se můžete těšit!
Jezte pomalu a jídlo si vychutnávejte bez rozptylování. Můžete tak nejen regulovat svoji hmotnost, ale můžete také zlepšit svoje trávení. Jídlo důkladně rozžvýkejte, vychutnejte si jeho texturu a chuť a i když to trvá o něco déle, než se najíst za pochodu cestou do práce, je to rozhodně zdravější.

6. Svačení nebo hodování?
Pokud máte sklony k zažívacím problémům, vyhněte se těžším jídlům a velkým porcím: řešením mohou být menší a častější jídla. Skromnější porce a kratší intervaly mezi jídly budou pro váš trávicí trakt snáze zvládnutelné a tento přístup by mohl zabránit potížím, jako jsou nadýmání, bolest a nevolnost.

7. Raději se tomu vyhněte
Průmyslově zpracované potraviny, umělá sladidla, alkohol a tabák mohou negativně ovlivnit složení střevní mikroflóry, zpomalovat trávení a přispívat k nepříjemným pocitům v břiše. Vyplatí se jim proto buď zcela vyhnout, nebo je alespoň omezit na minimum. Pozornost si zaslouží také některé přirozeně se vyskytující, ale nadýmavé potraviny – například luštěniny, cibule, česnek nebo zelí.
I při snaze jíst vyváženě se někdy nevyhneme zažívacím potížím, jako je nadýmání, křeče nebo pocit těžkosti. V takových chvílích může být řešením Gaspan®, který díky svému složení pomáhá ulevit od nepříjemných příznaků a podpořit zdravé trávení. Je praktickým pomocníkem, když potřebujete rychlou úlevu od zažívacích potíží.

Gaspan® na zažívací potíže
Žádejte ve své lékárně nebo kupte online.

Zažívací potíže jsou častým problémem, který může postihnout každého z nás. Je důležité vždy pečovat o zdraví našeho trávicího systému. Jak je můžeme zmírnit?
Jak zmírnit zažívací potíže?

Jak si užít grilování bez zažívacích potíží? Máme pro vás tipy na zdravější přípravu jídel a rady, jak udržet trávení v rovnováze.
Grilování, aneb jak si užít jídlo a zůstat v pohodě

Bolest břicha může mít mnoho různých příčin, od běžných až po vážné. Mapa bolesti břicha vám může pomoci odhalit příčinu.