
Nadýmání – když ticho NENÍ ten hlavní problém
Plynatost, tedy „prdění“ nebo „pouštění větrů“ je normální biologický proces, jedná se o uvolňování plynu z trávicího systému přes řitní otvor.1,2 Nadměrné „prdění“ však může být trapné a může způsobovat psychickou újmu jak postiženému, tak i jeho okolí. Prostě se cítíte nepříjemně4 – zvláště, když jste v blízkosti ostatních. Ale co vlastně způsobuje hromadění plynu ve vašem střevě?
Plyn se shromažďuje ve střevech dvěma hlavními způsoby: Hlavní podíl plynu, který je v trávicím systému produkován, vzniká, když střevní mikrobiom rozkládá požitou potravu.8,9 Při tomto procesu naši malí kamarádi a pomocníci ve střevě uvolňují oxid uhličitý, metan a vodík, a to zejména v tlustém střevě. Navíc je tu také vzduch (kyslík, dusík), který polykáme při jídle, pití, žvýkání žvýkaček nebo kouření.6 Střevní plyny se částečně vstřebávají do krve přes střevní stěnu (stejně jako živiny) a vydechují se bez zápachu plícemi.3 A část, kterou nevydýcháme? Uniká – slušně řečeno – „zadními vrátky“. 1,2
Každý prdí – někdo méně, někdo více. Průměr je 5x až 25x denně.
Zkrocení větrů: Co můžete dělat s plynatostí
Nadýmání je normální a obvykle se není čeho obávat.1 Ve skutečnosti vědci zjistili, že průměrný člověk „prdí“ až 25x denně!1,5,6Nadměrné „prdění“ však může být známkou toho, že tělo extrémně reaguje na určitý druh potravin.10 Mohou to být potraviny, které se dlouho tráví, potraviny bohaté na síru nebo potraviny s obsahem cukerných alkoholů (plnidla a sladidla). Tyto potraviny jsou zodpovědné za spouštění častých a páchnoucích větrů.

Jde například o:4,6,9,12
- česnek
- cibuli
- zelí
- růžičkovou kapustu
- fazole
- vejce
- potraviny nebo nápoje obsahující sladidlo sorbitol
- sycené nápoje
Lidé s určitými zdravotními komplikacemi, jako jsou intolerance laktózy15, syndrom dráždivého tračníku (IBS)14 nebo cukrovka13, mohou mít více problémů se střevními plyny než ostatní. Také nerovnováha v přirozeném střevním mikrobiomu může způsobit nadměrnou plynatost.16
Bylo zjištěno, že velmi účinný způsob, jak omezit plynatost, jé úprava jídelníčku.6Častější konzumace menších porcí a vyloučení perlivých nápojů z jídelníčku snižuje množství střevních plynů.6
Lidé, které trápí plynatost, mohou také vyzkoušet domácí ověřené metody, jako je pití mátového nebo kmínového čaje. Tyto rostliny zklidní střeva a zmírní plynatost.
1. National Health Service (United Kingdom National Health Service) (NHS). Farting (flatulence). Page last reviewed: August 6, 2019. Available from: https://www.nhs.uk/conditions/flatulence/ (last accessed: February 28, 2021).
2. Tomlin J, Lowis C, Read NW. Investigation of normal flatus production in healthy volunteers. Gut. 1991;32(6):665-669.
3. Product website Carmenthin (German). Available from: https://www.carmenthin.de/verdauungsstoerung/blaehungen/ (last accessed: February 28, 2021).
4. NHS inform. Flatulence. © 2021 NHS 24 - v0.0.0.0. Available from: https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/stomach-liver-and-gastrointestinal-tract/flatulence (last accessed: February 28, 2021).
5. Hasler WL. Gas and Bloating. Gastroenterol Hepatol (N Y). 2006;2(9):654-662.
6. Medical News Today. Ten facts about why we fart. Last medically reviewed on May 21, 2018. Available from: https://www.medicalnewstoday.com/articles/321866#why-do-we-fart (last accessed: February 28, 2021).
7. Suarez FL, Springfield J, Levitt MD. Identification of gases responsible for the odour of human flatus and evaluation of a device purported to reduce this odour. Gut. 1998 Jul;43(1):100-4.
8. Pimentel M, Mathur R, Chang C. Gas and the microbiome. Curr Gastroenterol Rep. 2013 Dec;15(12):356.
9. Kalantar-Zadeh K, Berean KJ, Burgell RE, Muir JG, Gibson PR. Intestinal gases: influence on gut disorders and the role of dietary manipulations. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2019 Dec;16(12):733-747.
10. Azpiroz F, Hernandez C, Guyonnet D, Accarino A, Santos J, Malagelada JR, Guarner F. Effect of a low-flatulogenic diet in patients with flatulence and functional digestive symptoms. Neurogastroenterol Motil. 2014 Jun;26(6):779-85.
11. Azpiroz F. Intestinal gas dynamics: mechanisms and clinical relevance. Gut. 2005 Jul;54(7):893-5.
12. Harvard Health Publishing. Preventing gas and flatulence. Published: October, 2007. Available from: https://www.health.harvard.edu/press_releases/gas-flatulence (last accessed: February 28, 2021).
13. Zawada AE, Moszak M, Skrzypczak D, Grzymisławski M. Gastrointestinal complications in patients with diabetes mellitus. Adv Clin Exp Med. 2018 Apr;27(4):567-572.
14. Hasler WL. Irritable bowel syndrome and bloating. Best Pract Res Clin Gastroenterol. 2007;21(4):689-707.
15. Malik TF, Panuganti KK. Lactose Intolerance. [Updated 2021 Jan 29]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532285/ (last accessed: February 28, 2021).
16. Manichanh C, Eck A, Varela E, Roca J, Clemente JC, González A, Knights D, Knight R, Estrella S, Hernandez C, Guyonnet D, Accarino A, Santos J, Malagelada JR, Guarner F, Azpiroz F. Anal gas evacuation and colonic microbiota in patients with flatulence: effect of diet. Gut. 2014 Mar;63(3):401-8.
17. Quigley EM. Gut bacteria in health and disease. Gastroenterol Hepatol (N Y). 2013;9(9):560-569.
18. Pommergaard HC, et al. N Z Med J. 2013 Feb 15;126(1369):68-74.
19. British Broadcasting Company (BBC). How to tackle the most embarrassing problem on planes. Copyright © 2021 BBC. Available from: https://www.bbc.com/future/article/20141218-why-do-we-fart-more-on-planes (last accessed: March 3, 2021).

Gaspan® je unikátní kombinace dvou přírodních, účinných látek ke zmírnění zažívacích obtíží.

Zjistěte, co způsobuje nadýmání a co s tím můžete dělat.

To, co jíte, není jen energie pro vaše tělo, ale jsou to také živiny pro miliony bakterií, které žijí ve vašich střevech.