Rodina sedí u stolu a povídá

Jste to, co jíte – síla výživy

Jste to, co jíte, a to je opravdu pravda.

Strava může ovlivnit mnoho aspektů vašeho zdraví a má také obrovský vliv na skladbu střevní mikroflóry. Krom stravy ovlivňuje střevní mikrobiom také životní styl a různé stravovací návyky. Vyvážená a pestrá strava je jedním z nejdůležitějších faktorů. A není důležitý jen druh jídla – počítá se i to, jak ho připravíte!  

Například častá konzumace průmyslově připravených polotovarů s přidanými cukry a solí, může narušit mikrobiální rovnováhu ve střevech a je spojována s gastrointestinálními potížemi i se závažnějšími poruchami, jako je obezita, cukrovka a srdeční choroby.

"Vaše tělo je chrám, ale pouze pokud s ním tak zacházíte." Astrid Alaudová 

Dobré jídlo je dobrý základ pro vaše střeva  

Jíst zdravě a krmit dobře své „mikrobiální přátele“ není těžké – a navíc je to opravdu chutné! Vše, co opravdu potřebujete, je dodržovat několik jednoduchých pravidel, jako například: 

Žena krájí zeleninu a malá dívka na ni kouká

1. Vyberte si stravu bohatou na vlákninu 

Vláknina v potravě je z velké části nestravitelná a neobsahuje prakticky žádné kalorie ale slouží jako cenná výživa pro mikroorganismy ve střevě. Vzhledem k tomu, že vláknina se nachází pouze v rostlinných potravinách, váš denní jídelníček by měl obsahovat zeleninu, ovoce a celozrnné výrobky.

Zavařené potraviny ve skle

2. Vyzkoušejte fermentované potraviny

Fermentované potraviny, jako je nakládané zelí, jogurt nebo kefír, jsou vynikajícím zdrojem bakterií mléčného kvašení, a proto jsou zvláště prospěšné pro střeva.

Žena pije vodu

3. Udělejte si z vody svůj oblíbený nápoj

Vypijte alespoň 1,5 litru denně. Voda a další tekutiny pomáhají rozkládat potravu a změkčovat stolici, což může pomoci předcházet zácpě. Mezi vhodné nápoje patří voda, neslazený čaj a silně ředěné zeleninové a ovocné šťávy. 

Zelenina a luštěniny na talíři

4. Na rozmanitosti záleží

Konzumace pestré a rozmanité stravy, která je složena ze zdravých potravin podpoří zdravou a stabilní střevní mikroflóru. K dochucení pokrmů používejte bylinky a koření – to dodá vašim pokrmům rozmanitost a navíc povzbudí trávení. 

Starší dvojice společně jí

5. Na jídlo se můžete těšit!

Jezte pomalu a jídlo si vychutnávejte bez rozptylování. Můžete tak nejen regulovat svoji hmotnost, ale můžete také zlepšit svoje trávení. Jídlo důkladně rozžvýkejte, vychutnejte si jeho texturu a chuť  a i když to trvá o něco déle, než se najíst za pochodu cestou do práce, je to rozhodně zdravější.

Holčička krmí tatínka sandwichem

6. Svačení nebo hodování?

Pokud máte sklony k zažívacím problémům, vyhněte se těžším jídlům a velkým porcím: řešením mohou být menší a častější jídla. Skromnější porce a kratší intervaly mezi jídly budou pro váš trávicí trakt snáze zvládnutelné a tento přístup by mohl zabránit potížím, jako jsou nadýmání, bolest a nevolnost. 

Žena odmítá donut a jí jablko

7. Raději se tomu vyhněte

Průmyslově zpracované potraviny, umělá sladidla, alkohol a tabák mohou narušit střevní mikrofloru a je třeba se jim vyhnout, nebo je konzumovat s rozumem.

Header Bloating

Zjistěte, co způsobuje nadýmání a co s tím můžete dělat.

fff

Správná rovnováha naší střevní mikroflóry je životně důležitá pro vaše trávení a celkové zdraví.

Teaser Suffer from gastrointestinal complaints?

Každý to někdy zažil, obtíže mohou přijít po těžkém, špatně stravitelném jídle, po infekci v zažívacím ústrojí nebo například po týdenním užívání antibiotik.